"İşçi arıların bitkilerin filiz ve tomurcuklarından topladığı, reçinemsi maddeleri ve bitki salgılarını başlarında bulunan guddeler tarafından salgılanan enzimlerle biyokimyasal değişikliğe uğratarak oluşturdukları kirli sarıdan, koyu kahverengine kadar değişen renkte ve oda sıcaklığında yarı katı halde olan bir maddedir" şeklinde tanımlanmıştır.
Propolis toplamaya çıkan arı önce mandibulalarını kullanarak ön bacaklarının da yardımıyla propolisi bitkilerden çekip koparır, ön ve orta bacakları ile arka bacaklarına ve nihayet polen sepetçiğine aktarır (Genç ve Dodoloğlu, 2011).
Diğer bir tanımla, Propolis bal arıları tarafından bitki tomurcuklarından, ağaçların kozalak ve kabuklarından toplanan antibakteriyel, antiviral, antifungal etkiye sahip reçinemsi bir maddedir (Şahinler, 1999; Kumova ve ark., 2002)
Pro; "savunma", -polis;"şehir" anlamına gelir.
Propolisin içeriğindeki mum; doğal bir tuğla, reçine; sağlam bir çimento, fenolikler, flavonoidler; ise çok güçlü, eğitimli askerler gibidir.
Propolis; Arıların, kovan duvarlarını, deliklerini kapayarak kovanı, hastalıklardan korumak için ürettikleri yüksek oranda flavonoid, reçine içeren en kıymetli eseridir.
Fenolik bileşikler; serbest radikal tutucu özellikleri sayesinde antioksidan ve antikanser aktivite göstermektedir.
Yüksek oranda Kafeik Asit Fenetil Ester, Galangin, Kuarsetin, Apigenin gibi 350 ye yakın Fenolik bileşik ve sekonder metabolitler içerir. Bu bileşikler vücudu korur ve metabolik dengesizliği düzenler.
Fiziksel aktivite, konsantrasyon ve hafızayı kolaylaştırarak fiziksel ve zihinsel performansa katkıda bulunur.
Propolisin doğal rengi sarıdır
Propolisin doğal halindeki rengi aslında sarıdır. Propolis katı haldeyken parçaladığında doğal rengi ortaya çıkar. Dış yüzeyi hava ortamında oksidasyon sonucu kahverengi rengine dönüşür.
Toz Propolis resimde gözüktüğü gibi sarıya yakın bir rekte değilse, üretim aşamasında alkol, propopilen glikol, etanol, metanol gibi çözücüler kullanılarak elde edildiği anlamına gelmektedir.
Sıvı propolis nasıl elde edilir?
Ham propolis %80 reçine ve balmumundan, %20 propolisten oluşur. Kovandan toplanan ham propolistir.
Ham propolis bazı işlemlere tabi tutularak içindeki propolisin, %80lik reçine ve balmumundan ayrıştırılması gerekir. Bu ayrıştırma işlemi genellikle alkol, propopilen glikol, etanol, metanol gibi çözücüler kullanılarak yapılır. Su bazlı, alkosüz vb. isimlerle satılan propolislerde önce bu tip çözücülerde çözülür, içindeki alkol uçurulur ve su ile karıştırılarak satılır.
Fakat tüm bu işlemlerde alkol ve benzeri çözücülerde toksin maddelerde çözünür. Sol taraftaki resimde gördüğünüz gibi Faida proCA propolis diğerlerinden hemen ayrılır. Çünkü üretim aşamasında zararlı çözücüler kullanılmaz.
Propolisin doğal halindeki rengi aslında sarıdır. Propolis katı haldeyken parçaladığında doğal rengi ortaya çıkar. Dış yüzeyi hava ortamında oksidasyon sonucu kahverengi rengine dönüşür.
Propolisde ilaç etken maddesi olarak da kullanılan faydalı moleküllerin yani flavonoidlerin rengi sarıdır. Eğer doğal olarak propolis ekstresi elde edeceksek istenilen maddelerin rengi de korunmalıdır.
Propolis Gül Hidrolatında çözünür mü?
Propolis, kolloidal olarak Gül Hidrolatında çok iyi çözünür. Onun için kullanmadan önce çalkalanmasını öneriyoruz.
Propolisin içindeki toksik olan mum Gül Hidrolatında çözünmez. Ama istenilen kısımlar olan fenolik bileşikler Gül Hidrolatında iyi çözünür.
Propolis üretiminde streril su ve içinde fenil etanol olan ve toksik etki göstermeyen distilasyon yöntemiyle üretilen içilebilir MEDİROSE Gül Hidrolatı kullanarak dünyada bir ilke imza attık.
Neden Alkol kullanmak yerine Gül Hidrolatı (sentetik içermeyen doğal gül suyu) kullandık?
Vücudun sindiremediği yapıdaki bal mumu alkolde çok kolay çözünür.
Propopilen glikol, etanol, metanol içeren alkollü veya alkolde çözünmüş propolis ekstraktlarında, ham propolis içinde bulunan toksik maddeler de çözünür ve toksik maddeli olarak satılmaktadır.
Alkolün kendisi de toksiktir.
Propolis Nedir?
Propolis Propolis Faydaları